• Meny
  • Meny

Spansk vin

Globalt er Spania verdens tredje største vinprodusent, kun slått av Italia og Frankrike. Vinproduksjonen baserer seg på hele 400 ulike druesorter, selv om 20 av druesortene står for totalt 80 % av produksjonen. Rioja er nok det vindistriktet i Spania som flest kjenner til. Blant de øvrige mest populære vindistriktene finner man eksempelvis Catalonia, Rías Baixas og Ribera del Duero.

Etiketter og merking

Spansk vin merkes med etiketter og termer som forklarer hvor lenge de har lagret. Vinen merkes med vino joven ved svært lite lagring. Ikke uvanlig er disse unge vinene ment å bli konsumert inntil ett år etter produksjon.

Videre er ordet Crianza betegnelsen på rødviner som har blitt lagret minst seks mnd på eikefat og to måneder total lagring. Rødviner som har blitt lagret minst et år på eikefat og med tre år total lagring kalles for Reserva. Et bedre alternativ er Gran Reserva rødviner. Disse vinene har minst 18 mnd lagring på eikefat og minst fem år total lagring.

Klassifiseringssystemer på spansk vin

Det spanske klassifiseringssystemet (Denominación de Origen) kan på mange måter minne om det franske. Det laveste nivået på rangstigen er Vino de Mesa som betegner en helt vanlig bordvin. Deretter har man i kronologisk rekkefølge Vino de la Tierra, Vinos de Calidad con Indicación Geográfica, Denominación de Origen, Denominación de Origen Califada og til slutt Vino de Pago.

Spanske druesorter

Den aller mest vanlige druesorten i spansk vinproduksjon er Airén. Denne hvite druen står for hele 30 % av Spanias totale vinproduksjon og er også den mest vanlige hvite druen i verden. Blant de røde druene er det Garnacha (Garnacha Tito) som er den mest dyrkede. Det fine med denne druesorten er at den klarer seg ypperlig i tørre vekstforhold. Smaken betegnes ofte som fruktig og søt.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *