• Meny
  • Meny

Hva burde du spise i Barcelona?

Ferran Adriàs suksess med den nedlagte topprestauranten El Bulli satte virkelig Barcelona på verdenskartet med sitt nye fokus på molekulær gastronomi og kokkekunst i verdensklasse. Ikke bare ble restauranten kåret til verdens beste i flere år på rad, men den sørget for Spanias dominerende rolle som matdestinasjon, en tittel som gjorde at antall tilreisende foodies fra alle verdenshjørner flokket til Barcelona.

Til tross for El Bullis nedleggelse, kan du i dag nyte Ferrans innovative tenkemåte på tapasrestauranten “Tickets”. Restauranten har selv etter kort driftstid, rukket å bli en av Barcelonas aller beste restauranter, en oppfatning som også deles hos de mange millioner besøkende hos nettstedet Tripadvisor. Rettene serveres som små tapas, med en kreativitet som garantert forbløffer og overrasker deg. Vi snakker østers, elegante små tartarretter av tunfisk, servert i crispy cone’s, kalvetoast, røkte vaktelegg og de mest fantastiske desserter med bringebær, sjokolade og generell lek med teksturer, smaker og kontraster. Normalt lønner det seg å være ute i god tid om du ønsker å reservere bord, men du kan også være heldig ved å være tidlig ute og stelle deg i kø utenfor.

Vel, nok om nytenkende smaker og teknikker. La oss ta en titt på de klassiske smakene og matrettene som har danner basisen for en stor del av det spanske kjøkkenet, gjerne med lokale retter som er helt typisk for Barcelona.

Start dagen med en klassiker

Spanjolene liker å starte dagen med noe simpelt og lett som ikke virker for tyngende, og da gjerne i form av en kopp med espresso servert med et simpelt bakverk som croissant, eller et kremfylt bakverk basert på butterdeig eller mørdeig. Vanlig er også en skive med toast, smør og ulike former for pålegg som kjøttpålegg, spekeskinke og ost. Vi skal heller ikke glemme den elskede klassikeren Pa amb tomàquet, ristede skiver med brød som smøres med tomat/tomatsaus, og smakssettes med salt og olivenolje. Ofte blir også brødet gnidd inn med hvitløk.

Kjente fiskeretter

Nærheten til middelhavet gjør at fisk og skalldyr danner basisen for flere av Barcelonas tradisjonsretter. Vi kommer selvfølgelig ikke unna Paella, en rett med ris, safran, grønnsaker, olivenolje og ulike slag av fisk og skalldyr. Retten tilberedes i en bred Paellapanne. Kjent er også matretten Fideua, en nuddelrett med tynne nudler, hvit fisk og kreps. Serveres ofte med hvitløksmajones. Er dere mange skalldyrelskere rundt bordet kan dere prøve dere på La Mariscada, et lekkert skalldyrplatå med sjøkreps, reker, østers, hummer og ulike typer skjell. Serveres med hot tomatsaus, aioli, sitron og gjærbakst.

Kjøtt og spekeskinke

Spania er kjent for sine utsøke spekeskinker som smelter på tunga, herunder kommer vi opplagt nok ikke utenom Serranoskinka, en spekeskinke kjent for å være mørere og mindre salt enn norske spekeskinker. Barcelona har også et svært godt renomme for sine smakfulle, hjemmelagde pølser, som gjerne består av kvernet svinekjøtt, blandet med spekk og ulike sammensetninger av krydder. Prøv eksempelvis Botifarra, grillede pølser av svinekjøtt, salt og pepper som serveres med bønnestuing og hvitløksmajones. Ofte kan du også finne variasjoner med sopp, trøfler og epler.

Et annet godt valg er retten Escudella, en mettende gryterett med bønner og biter av kjøtt som serveres med smaksrik kraft, poteter og grønnsaker.

Dessert

Siden du er i Barcelona burde du prøve deg på en regional klassisker, desserten Creme Catalan, spanjolenes versjon av den franske klassikeren Créme Brûlée. Desserten består av fyldig vaniljekrem med kanel og appelsinskall, som bakes i ovnen og karamelliseres før servering. Nytes gjerne med et glass cava, spanjolenes elskede, musserende vin. Prøv også Mel i Mató, spansk ost fra ku- eller geitemelk som serveres med honning og ristede nøtter. Les for øvrig mer om spansk mat og drikke.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *