• Meny
  • Meny
Spania spansk mat drikke paella tradisjonsmat matretter

Spansk mat og drikke

Når man hører ordene «spansk mat» så tenker man kanskje tapas, paella og familiemåltider. Disse tre stikkordene er også ganske elementære i det spanske kjøkkenet. Spanjolene elsker mat og vet å nyte det til det fulle. I større grad enn i Norge settes fellesmåltidet med familien som en viktig ting man bare er nødt til å ta seg tid til.

En av de andre forskjellene mellom våre matkulturer er tidspunktet man spiser. I Norge er gjerne tidsrommet 19.00-20.00 det mest besøkte tidsrommet for restaurantene. I Spania åpner gjerne ikke restaurantene før 21.00 og spanjolene flest fyller opp restaurantene fra 23.00 til midnatt før det deretter er tid for det spanske utelivet.

For spanjolene så er måltidet så mye mer enn å bare få i seg næring. Her handler måltidet om å knytte bånd, ta vare på sin familie og virkelig ta seg tid til å nyte. Derfor varer ofte middagen i flere timer, med et par glass god vin.

Matrettene

Frokostvanene til spanjolene er ikke så veldig ulike våre egne. Man starter gjerne dagen med brød eller annen bakst med pålegg sammen med kaffe, te eller kakao. Oftest er frokosten et lite måltid og man sparer seg gjerne til lunsj, som består av et mye større måltid.

Paella spansk mat drikke restaurant Spania tapas

Til lunsj spises det ofte tapas, «dagens meny» eller en kombinasjonsrett. Tapas er i hovedsak små og enkle retter som i flertall blir et stort måltid. Spania har tradisjon for å lage helt fantastiske spekeskinker og disse er ofte en av hovedingrediensene på et tapasbord, gjerne omgitt av noe så enkelt som toastet brød gnidd med hvitløk og olivenolje.

Til tapas spises ofte også ting som spansk chorizopølse, tortilla og ulike typer oster som eksempelvis manchego.

Paella spansk mat drikke restaurant Spania

Salater er ikke like vanlig i Spania som det er i land som Frankrike, men de har et nært forhold til risretten Paella. Denne risretten består av ris kokt i kraft med safran, grønnsaker og deretter toppet med ulike former for sjømat som blekksprut, sjøkreps, reker og ulike skjelldyr.

Ellers er mye av den spanske maten basert på ulike typer kjøtt, herunder svinekjøtt, kylling og ofte kanin. Tomat og hvitløk brukes mye i matlagingen, i tillegg til gode oliven.

Drikke

Mens spanjolene ofte drikker kruttsterk kaffe og ferskpresset appelsinjuice i starten av dagen går det i ulike typer vin og sangria når det er tid for kveldsnytelse. Vinene er ofte spanske viner som selges til fornuftige priser. Like populært er den smakfulle, musserende cavaen.

Internasjonalt sett så er Spania den tredje største produsenten av vin, kun slått av Italia og Frankrike.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *