• Meny
  • Meny

Tips og driks i Spania

Etiketten rundt tips og driks kan være svært forskjellig avhengig av hvilket land og område du ferierer i. Er det vanlig å tipse i Spania, og er retningslinjene for driks like ved kjøring av taxi som ved bespisning på restaurant?

Tips på restaurant og bar

Tips er ikke noe som er forventet i Spania med mindre du befinner deg på en finere restaurant. Det er likevel vanlig å la det være igjen noen småmynter eller runde opp til nærmeste euro. Har man mottatt ekstra god service legges det gjerne igjen 1-2 euro.

tips driks drikkepenger Barcelona Spania restaurant kafe penger

De prisene som er oppsatt på de spanske restaurantenes menyer er inkludert alle skatter og avgifter (IVA) og du er ikke nødt til å betale noe mer enn det som står på regningen.

Ved kjøp av øl på en bar eller et utested så er det svært sjelden man tipser. Lokalbefolkningen tipser så godt som aldri ved mindre kjøp.

Tipsing på fast food steder og spisesteder der du ikke setter deg ned for å spise er ikke vanlig.

Driks ved kjøring av taxi

taxi drosje taxiko Barcelona tips driks hvor mye penger

Tips til drosjesjåførene er heller ikke vanlig praksis i Spania. Unntaket er dersom du har fått hjelp med bagasjen og blitt fortalt gode tips til severdigheter du burde besøke osv. I disse tilfellene kan du runde opp til nærmeste euro.

Nå er det ofte slik at nordmenn generelt pleier å tipse mer enn den spanske lokalbefolkningen når de ferierer i Spania og derfor har ofte de ansatte en større forventing til tips ved servering av nordmenn kontra spanjoler. Som nevnt innledningsvis er ikke dette noe du trenger å ta hensyn til.

Spanjolenes holdning til tips og driks

Spanjoler flest er av den oppfatningen at det er restauranteierens ansvar å lønne sine ansatte skikkelig. Det er derfor ikke nødvendig å tipse. God service bør være en selvfølge uansett. Akkurat denne praksisen byr på litt av et kultorsjokk for spanjolene når de ferierer i USA der det gjerne er forventet 15-20 % tips på flere steder.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 kommentar