• Meny
  • Meny

Flytte til Spania

Korte somre fylt med regnvær, kjølig høst og lange vintre kan være grunn nok til å ville flytte fra Norge og heller slå seg ned i Spania – et land med stabilt klima og mer enn nok bikinivær. Man regner med at det bor ca 20.000 nordmenn i Spania.

Som en generell regel anbefales det at du har nok økonomiske midler for seks måneder før du velger å ta steget helt ut. Dette skal dekke husleie, mat, sosiale kostnader og faste utgifter. Det vil som regel alltid komme uforutsette utgifter du ikke visste om før du flyttet. Eksempelvis kjøkken som mangler utstyr, gass og varmetilkoblinger, air condition, depisitum, samt kostnader for offentlige tjenester.

Vær og temperaturer

Klimaet i Spania er stabilt og jevnt over veldig behagelig med ca 300 soldager i året og temperaturer som svinger mye mindre enn de norske. Vintertid kan du regne med temperaturer i sjiktet mellom 10-15 varmegrader. Sommermånedene har gjennomsnittstemperaturer på rundt 25 grader. Enkelte perioder kan temperaturen bli så stekende som 30-40 grader.

Bedre helse er et av de fremste argumentene for nordmenn som flytter sørover. Undersøkelser viser at bosetting i varmere land virker forebyggende og dempende på muskulære og revmatiske plager.

Levekostnader og husleie

Prisene på mat og drikke i Spania ligger på rundt halvparten av norske priser. Det er da spesielt varer som er lokalprodusert i Spania du kan spare mye penger på. Eksempelvis vil du kunne betale rundt fem kroner for en boks med spansk energidrikk og rundt 15 kroner for en boks med redbull. Ytterligere sparer du på å velge spansk alkohol fremfor alkohol som er importert. Rødvin finner du ned i et par euro per flaske, mens du kan kjøpe en helflaske sprit til i underkant av 10 euro.

Prisene på restaurant ligger rundt 60 % billigere enn de gjennomsnittlige norske prisene. Enda billigere blir det om du velger restaurantene der de lokale spanjolene går og styrer unna de typiske turiststedene.

Hvor mye du må betale i husleie varierer stort etter hvilken beliggenhet du velger. Naturlig nok må du betale mer i Barcelona, Madrid og Valencia enn i mindre innlandsbyer. Gjennomsnittlig husleie ligger på ca 4.130 kr for en leilighet i sentrumsområdene med ett soverom. Går du utenfor sentrum finner du leiligheter til rundt 2.900 kroner per mnd. Det er heller ikke helt uvanlig å finne hus med svømmebasseng som leies ut for 3.000 – 4.000 kr pr mnd.

Lønnsnivå i Spania

Gjennomsnittslønnen i Spania ligger på ca 180.000 kroner i året. Lønnen avhenger selvfølgelig av hvilken posisjon i selskapet du har, utdannelse og kunnskaper. Med et dårlig jobbmarked, høy arbeidsledighet og stadig færre tilgjengelige jobber anbefales det at du enten skaffer deg jobb før du flytter eller i det minste undersøker sektoren du vil jobbe innenfor for å forsikre deg om at det finnes ledige arbeidsplasser.

Et meget godt alternativ er å jobbe i Spania med norsk inntekt dersom arbeidsplassen din lar deg jobbe utenlands på konsulentbasis. Jobber du nettbasert har du fordelen med å ta med deg jobben hvor som helst.

Ekstremt gunstig er det dersom du eier eiendom i Norge og kan leie ut denne mens du bor i Spania. Da får du dekket nærmest alle kostnader i Spania kun ved denne husleieinntekten.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *